Een glazenwasser deelde de locatie van het nieuwe huis van Akwasi, met de mededeling dat de rapper en activist een huis van 5 ton kan kopen.

Dat bericht leidde tot een storm aan reacties waarvan een aantal dreigend waren. Iemand riep op het huis in brand te steken.

De glazenwasser is inmiddels op non-actief gesteld door het schoonmaakbedrijf waar hij in dienst is.

Volgens arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen ligt ontslag voor de hand. Dat de man iets heeft gedeeld dat gekoppeld is aan zijn werk weegt zwaar.

Een glazenwasser die in een Facebookgroep met collega-glazenwassers de locatie van het nieuwe huis van rapper Akwasi deelde, is door zijn werkgever op non-actief gezet. De artiest, die recent in het nieuws kwam door zijn steun aan de Black Lives Matter-beweging, deelde vol ongeloof screenshots van de post van de glazenwasser. Hij stelt zich bedreigd te voelen.

“Meneertje Akwasi heeft het zo slecht in Nederland. Jullie zouden medelijden moeten hebben met hem. Maar wel een huisje van 500.000 euro kopen die ik vandaag moet opleveren”, was in het inmiddels verwijderde bericht te lezen dat gepaard ging met een foto van het nieuwe huis van de 32-jarige artiest.

De reacties op het bericht waren niet van de lucht: mensen uitten hun afkeer van de rapper, maar sloegen ook veel dreigender taal uit. “Hang maar een handgranaat aan de deur” en “steek het huis maar in de brand”, schreven sommigen.

https://www.instagram.com/p/CClqDJHl3Om/?igshid=1btzljxib058o

Op sociale media hebben medestanders van Akwasi inmiddels opgeroepen tot ontslag van de glazenwasser. Het op non-actief stellen van de man lijkt in ieder geval een opmaat daartoe. De vraag is nu of het zover zal komen en vooral: of het zover kán komen.

Business Insider vroeg advocaat arbeidsrecht Maarten van Gelderen van Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten, naar de mogelijke gevolgen voor deze werknemer.

Moet je je online inhouden?

Veel mensen beroepen zich op hun ‘vrijheid van meningsuiting’ als ze worden aangesproken op hun uitlatingen. Advocaat Maarten van Gelderen zegt daarover dat de glazenwasser zich allicht op die vrijheid zou willen beroepen, maar dat er wel meer speelt. “Er is ook nog zoiets als goed werknemerschap en het is maar de vraag of deze glazenwasser daaraan heeft voldaan.”

Volgens Van Gelderen mag een werkgever van een werknemer in ieder geval verwachten dat die vertrouwelijk omgaat met dingen die hij bij zijn werk tegenkomt. “Deze man heeft de grens van wat acceptabel is zeker overschreden.”

Dat die glazenwasser vanuit zijn beroep bij mensen thuiskomt, zal dan ook zeker meewegen bij verdere stappen. “Iemand die gegevens deelt of bijvoorbeeld foto’s deelt van ‘kijk eens hoe hij er bij woont’, dat is gewoon niet de bedoeling", schetst Van Gelderen. “Wat deze man heeft gedeeld raakt de kern van zijn beroep. De kennis die hij hier deelt, is direct aan zijn beroep gekoppeld.”

Als je online dus iets deelt waarvan je werkgever juist zou mogen verwachten dat je het vertrouwelijk behandelt, dan heeft jouw baas er zeker wat over te zeggen. Hier is geen sprake van een voorbijganger die toevallig ziet waar Akwasi woont, maar van een professional die daar aan het werk was.

Kun je nu ontslagen worden?

“Het op non-actief stellen is meestal een voorportaal voor ontslag”, zo zegt Van Gelderen over de tot nu toe genomen stappen tegen de glazenwasser. Bij ontslag is het wel altijd de vraag of het proportioneel is.

“De rechter zal uiteindelijk ook de staat van dienst meewegen. Is dit iemand die hier al 20 jaar werkt en altijd een goede werknemer is geweest, dan ligt ontslag misschien niet voor de hand. Is deze man pas twee jaar in dienst en heeft hij al meerdere waarschuwingen gehad, dan ligt het heel anders.”

Of de staat van dienst de baan van deze glazenwasser kan redden, valt te betwijfelen.

In dit geval weegt mee dat Akwasi een veelbesproken figuur is waarvan de glazenwasser had kunnen verwachten dat die heftige reacties oproept. Ook zonder zelf een bedreiging te uiten, had hij kunnen weten dat zijn bericht op sociale media uit de hand zou lopen.

Volgens Van Gelderen verdedigen mensen hun actie weleens door te stellen dat hun bericht niet in een openbare groep is geplaatst. Zo is Glazenwassers United een besloten groep. "Maar dat maakt al snel niet meer uit als je weet dat een bericht zich snel kan verspreiden. Dat dat hier ook daadwerkelijk is gebeurd, zien we wel aan het feit dat Akwasi er ook achter is gekomen.”

Volgt bij bedreiging automatisch ontslag?

Een aantal reacties op het bericht van de glazenwasser kun je als bedreiging zien. Moeten de mensen die deze reacties plaatsten er nu ook rekening mee houden dat ze hun baan verliezen?

“We praten hier wel al over een stap verder”, zo nuanceert Van Gelderen, “maar bedreigingen zouden een strafrechtelijk vervolg kunnen krijgen en dan zou ontslag ook in die situatie een reëel scenario kunnen zijn."

Ook dan speelt volgens Van Gelderen mee welke functie iemand heeft en of ontslag proportioneel is. Werkgevers kunnen hun werknemers dus op hun uitingen aanspreken als zij haatdragende reacties hebben geplaatst, maar ontslag is niet per se een uitgemaakte zaak.

Moeten bedrijven een socialemediaprotocol hebben?

Een aantal jaar geleden introduceerden veel bedrijven een socialemediaprotocol, dat incidenten als deze wellicht kan voorkomen. Van Gelderen ziet dat vooral grotere organisaties hier gebruik van maken, maar noemt een protocol wel verstandig.

“Je geeft dan aan wat wel of niet kan. Zo kun je als werknemer dus nooit zeggen dat je niet wist dat bepaalde dingen niet gewenst zijn.”

Naast de baas wordt ook de werknemer beschermd door een protocol. Dat maakt direct duidelijk welke zaken buiten het werkgebied liggen, en waar je niet zo snel op aangesproken kunt worden door je baas.

Het is de vraag of het voor een klein schoonmaakbedrijf voor de hand ligt om zo'n protocol op te stellen, maar ook zonder richtlijnen is inmiddels duidelijk dat de actie van de glazenwasser schadelijk is.

Niet alleen Akwasi krijgt bedreigingen aan zijn adres, ook het schoonmaakbedrijf wordt telefonisch bedreigd en vreest voor zijn voortbestaan, zo laat een medewerker aan NH Nieuws weten.

Advocaat Van Gelderen: “De uitlatingen zijn heel nauw met het werk verbonden en dat maakt het wel kwalijker. Ik lees dit natuurlijk ook alleen maar vanuit de media, en ken dus niet alle details, maar ontslag is zeker niet uit te sluiten."

Lees meer over arbeidsrecht: